In de snel veranderende wereld van low-code ontwikkeling, waar bedrijven van elke schaal gebruik van maken, komt de opkomst van citizen developers naar voren als een tweesnijdend zwaard voor organisaties.
Hoewel het begrijpelijk is dat organisaties een participatieve aanpak van softwareontwikkeling nastreven, heeft dit ook nadelen. De inzet van onervaren gebruikers bij het creëren van complexe applicaties brengt significante risico's met zich mee. Het gebrek aan technische kennis bij deze citizen developers kan leiden tot inefficiënte processen, lage bruikbaarheid en niet-schaalbare oplossingen, wat de bedrijfsdoelstellingen kan ondermijnen.
Veel grote organisaties zijn de afgelopen jaren bezorgd geworden over een gefragmenteerd applicatielandschap. Individuele citizen developers die geïsoleerde oplossingen creëren zonder coördinatie, zorgen voor een gebrek aan uniformiteit. Dit gebrek aan uniformiteit compliceert het beheer en kan integratie- en onderhoudsproblemen veroorzaken. Hierdoor nemen de totale eigendomskosten (TCO) op de lange termijn toe.
"Het gebrek aan diepgaande technische expertise kan resulteren in code van lagere kwaliteit en suboptimale prestaties, wat een directe impact kan hebben op bedrijfskritieke processen."
Daarbij zijn de schaalbaarheid en robuustheid van de, door citizen developers gecreëerde, oplossingen ook zorgpunten. Zonder rekening te houden met standaarden van de organisatie kunnen individuele medewerkers processen digitaliseren op een manier die de efficiëntie en procesdoorloop juist negatief beïnvloedt.
Organisaties moeten streven naar een evenwicht tussen zelfsturing en effectieve inzet van citizen developers. De ervaringen van medewerkers die dagelijks met de bedrijfssoftware werken is een waardevolle kennisbron die op de juiste manier moet worden ingezet.
Optimaal gebruik van deze kennis kan bereikt worden zonder citizen developers complete vrijheid te geven. Bijvoorbeeld door niet-technische medewerkers in een adviserende rol te betrekken in het ontwikkelproces, maar ervaren ICT medewerkers hen aan te laten sturen. Zo kan worden gewaarborgd dat de ontwikkelde oplossingen in lijn zijn met de normen van kwaliteit en schaalbaarheid die de organisatie stelt.
Alles samengevat vormt de participatie van citizen developers binnen het low-code en no-code domein een intrigerende ontwikkeling, maar ook een uitdaging die zorgvuldig moet worden aangepakt. Wat duidelijk is, is dat organisaties, om te kunnen gedijen in een snel evoluerend technologisch landschap, ernaar moeten streven een aanpak te hanteren die past bij hun omvang en groeiplannen.
De hindernissen die voortkomen uit het gebrek aan technische diepgang en coördinatie bij citizen developers benadrukken de noodzaak van ervaren professionals met de juiste expertise.
De inzet van ervaren ontwikkelaars met diepgaande kennis van softwareontwikkeling garandeert niet alleen de ontwikkeling van hoogwaardige, schaalbare en veilige oplossingen, maar zorgt ook voor een gestroomlijnde integratie binnen het bredere zakelijke ecosysteem. Deze combinatie van ervaring en innovatie stelt organisaties in staat het volledige potentieel van low-code ontwikkeling te benutten.
Interesse in de feiten en cijfers over low-code?